ایران اکونومیست: ایران میتواند به راحتی تنگه هرمز را که راه عبور نفت کشهایی است که یک سوم نفت دنیا را تامین میکنند، ببندد. این بدین معنی است که تقریبا تمامی خروجی عربستان سعودی و کشورهای حاشیه خلیج فارس و عراق بسته خواهد شد. نادیده گرفتن این تنگه، کتمان حقیقت است.
«فردا»؛لاله رشیدی: مدتی است که رسانه های غربی با پروپاگاندایی هماهنگ از احتمال بالای حمله نظامی اسراییل به ایران سخن می گویند. این در حالی است که ناظران بی طرف معتقدند که اسرائیل نه توان مقابله با ایران را دارد و نه از لحاظ سیاسی و اقتصادی در جایگاهی قرار دارد که بتواند از پس هزینه های مادی و معنوی چنین حمله ای بر بیاید. مقاله پیش رو در نشریه تحلیلی گلوبال آبزرور منتشر شده و تحلیل گر ارشد این نشریه این پروپاگاندای هماهنگ و بی شرمانه را بررسی کرده است.
***
همه این صحنه را در مدرسه به یاد میآورند: یک پسر کوچک وارد یک نزاع با یک پسر بزرگتر از خودش میشود درحالی که مدام خطاب به دوستان خود فریاد میزند: من را بکشید عقب تا استخوانهای او را خورد نکردهام!
دولتمردان اسرائیلی به نظر میرسد مشابه همین داستان رفتار میکنند. هر روز از طریق همهٔ کانالها فریاد میزنند ما میخواهیم استخوانهای ایران را به زودی زود خورد کنیم! ایران در حال ساختن بمب اتمی است ما باید با بمباران آنها را به قطعات ریز تبدیل کنیم.
بنیامین نتانیاهو و همچنین ایهود باراک بارها بارها در سخنرانیهای بیشمار خود از جمله در جلسه اخیر مجلس اسرائیل، همین حرفهای قدیمی را تکرار کردهاند. هر مفسری هم که دوست داشته باشد احترامش حفظ شود (آیا تا حالا کسی را دیدهاید که دوست نداشته باشد که احترامش حفظ شود؟) درباره این موضوع قلم فرسایی میکند. رسانهها هم اینجا در جهت تهدید ایران بسیج شده اند.
هاآرتص نیز جهت آب و تاب دادن بیشتر وارد معرکه می شود؛ عکس هفت وزیر مهم را (معروف به هفت قلوهای امنیتی) در صفحه اول به نمایش میگذارد و ابتدا خیلی مفصل با تیتر درشت در باب سه امتیاز حمله به ایران قلم فرسایی میکند. سپس چهار نتیجه معکوس از حمله را نیز گوشزد میکند.
یک ضرب المثل آلمانی میگوید: انقلابی که پیشاپیش اعلام شود هیچگاه اتفاق نمیافتد! این ضرب المثل را به جنگ نیز تعمیم دهید!
امور هستهای اسرائیل به شدت در معرض سانسور نظامی هستند. با این حال سانسور این اطلاعات تا حدود زیادی خنده دار به نظر میرسد. این بازی خنده دار را به نظر میرسد نخست وزیر و وزیر دفاع (رییس نهایی سانسور) به راه انداختهاند که البته بیشتر شبیه یک جک بی مزه است.
مایر دایان که برای مدتهای طولانی از مسوولین رده بالای موساد بوده است نسبت به تبعات جنگ با ایران هشدار داده است و ایده حمله به ایران را احمقانهترین ایده میداند وی اعلام کرد فقط به خاطر احساس مسوولیت نسبت به این اعلان جنگ از سوی اسرائیل با ایران هشدار میدهد.
در هفتههای قبل این خبر در رسانهها منتشر شد که اسرائیل یک موشک با برد بیش از ۵۰۰۰ کیلومتر که قابلیت حمل کلاهک هستهای را دارد آزمایش کرده است و به تازگی تمرینات هوایی خود را در ساردین ایتالیا که تحت اختیار ناتو است به اتمام رسانده است.
به نظر میرسد تمام این سر و صداها برای فریب و خدعه است. شاید هم برای فشار به آمریکا که خطر ایران را جدی بگیرد و از اسرائیل حمایت کند، شاید هم اصلا از قبل با آمریکا هماهنگ شده باشد. چرا که رسانههای انگلیسی چندی قبل فاش کردند که نیروی دریایی سلطنتی در حال تمرین به منظور پشتیبانی از حمله احتمالی آمریکا به ایران هستند.
این تاکتیک قدیمی اسرائیل است. مثل میوه فروشی که برای فروش بیشتر داد میزند که من دیوانه شدهام میخواهم مالم را آتش بزنم و به کمترین قیمت میوهها را بفروشم که همگان میدانند که این فقط یک حقه قدیمی بازار است برای فروش بیشتر و چه بسا دیده شدن! سیاستمداران اسرائیلی هم گویا دوست دارند خودشان را به دیوانگی بزنند.
اسرائیل به ایران حمله نخواهد کرد
من بازهم تکرار میکنم اسرائیل به ایران حمله نخواهد کرد. بعد از ماجراجویی اسرائیل در کانال سوئز، در سال ۱۹۵۶که رئیس جمهور سابق آمریکا - آیزنهاور -به اسرائیل اولتیماتوم داد که سریع این درگیری را متوقف کند، اسرائیل هرگونه عملیات نظامی قابل توجه را بدون هماهنگی و اخذ رضایت از آمریکا ار ان تاریخ تا کنون انجام نداده است.
آمریکا تنها حامی جدی اسرائیل در دنیا است (شاید در کنار آمریکا، فیجی، جزایر مارشال و پالائو نیز حامی اسرائیل باشند) نابودی این رابطه به معنی از بین رفتن زندگی و هستی اسرائیل است پس اقدام علیه ایران بدون اجازه امریکا چیزی بیش از دیوانگی محض نیست.
علاوه بر این اسرائیل نمیتواند جتگی را بدون حمایت نامحدود امریکا به راه بیاندازد چرا که تمامی بمبها و هواپیماهای اسرائیل از آمریکا میآید. در طول جنگ، اسرائیل به تجهیزات، لوازم یدکی و انواع بسیاری از تجهیزات نیازمند است. در طول جنگ یوم کیپور، هنری کسینجر، به مانند یک قطار هوایی اسرائیل را ساپورت کرد البته لازم به گفتن نیست که آن جنگ در مقابل جنگ با ایران بیشتر شبیه یک پیک نیک بود.
بستن تنگه هرمز، جهان غرب را نابود می کند
بیایید یک نگاهی به نقشه راه بیاندازیم همیشه قبل از شروع هر جنگی این مساله توصیه میشود. اولین مسالهای که به نظر میرسد این است که ایران میتواند به راحتی تنگه هرمز را که راه عبور نفت کشهایی است که یک سوم نفت دنیا را تامین میکنند، ببندد. این بدین معنی است که تقریبا تمامی خروجی عربستان سعودی و کشورهای حاشیه خلیج فارس و عراق بسته خواهد شد.
نادیده گرفتن این تنگه، کتمان حقیقت است. عرض کل این آبراه ۳۵ کیلومتر است. این یعنی چیزی نزدیک به فاصله غزه تا تا شوا که همین چند هفته پیش جهاد اسلامی با یک راکت ابتدایی آن منطقه را مورد حمله قرار داد.
زمانی که اولین هواپیمای اسرائیلی وارد حریم هوایی ایران شود تنگه هرمز بسته خواهد شد. ایران دارای قایقهای موشکی بسیاری است ولی هیچ نیازی به آنها نخواهد بود، موشکهای زمینی کفایت خواهند کرد.
جهان اینک در آستانه پرتگاهی خطرناک است، وضعیت امروز یونان را همگان میدانند که بحران در این کشور چه ضربه هولناکی را متوجه اتحادیه اروپا کرده است حالا فرض کنید که تنگه هرمز نیز بسته شود آیا حاصلی جز به تعطیلی کشاندن اکثر کارخانجات و صنایع بزرگ جهان که به نفت نیاز دارند، خواهد داشت؟
باز کردن تنگه هرمز نیازمند یک حمله نظامی گسترده است که مستلزم دخالت آمریکا است. ورود آمریکا با این عملیات حاصلی جز افزایش بیش از پیش ناکامیهای آمریکا در افغانستان و عراق نخواهد داشت.
من واقعا نمیدانم که اصلا این عملیات امکان پذیر هست یا نه. ایران کشور بسیار بزرگی است که از لحاض وسعت با مساحت آلاسکا برایری میکند. تاسیات هسته ای ایران در یک نقطه متمرکز نشدهاند این تاسیسات در نقاط مختلف ایران و عمدتا در زیر زمین هستند. فرض کنیم که حتا آمریکا و اسرائیل و متحدانشان بتوانند با بمبهای قوی برای مدتی تلاش ایرانیها برای توسعه تاسیسات صلح آمیز هسته ای را به عقب بیاندازند ولی نکته اساسی این است که در حین همین چند ماه عملیات نظامی قیمتها بسیار افزایش پیدا خواهد کرد.
در ضمن در صورت حمله، اسرائیل تنها از سوی ایران بمباران نخواهد شد مطمئنا حزب الله لبنان و حماس نیز اسرائیل را حتی شده برای چند بار از بمباران بینصیب نخواهند گذاشت.
اگر به ایران حمله شود تنشهای بسیاری سراسر جهان اسلام را دربرخواهد گرفت. شیعه و سنی از مصر و ترکیه تا پاکستان و حتا فراتر از این کشورها برای دفاع از یک کشور مسلمان متحد خواهند شد. وضعیت اسرائیل شبیه به یک خانه سوخته در میان جنگل خواهد شد.
چرا اسرائیل تهدید پوشالی می کند؟
اما بحث در مورد جنگ میتواند خدمت قابل توجهی به اهداف سیاسی داخلی داشته باشد. در همین چند هفته اخیر اتفاقات جالبی رخ داده است بعد از چند ماه سکوت دوباره روح تازهای به جنبشهای اعتراضی در اسرائیل دمیده شد ولی این نکته قابل توجه بود که دقیقا در همان روز که دوباره مردم اعتراضهای گسترده خود را آغاز کردند چندین راکت به سوی شهری در نزدیکی غزه شلیک شد. سپس موقعیت امنیتی و حساس اعلام شد که همه میدانند در این موقعیت همه چیز باید تعلیق شود از جمله تظاهرات!
خیلیها فکر میکردندد که جشنواره گیلاد شالیت فکر اعتراض را از اذهان عمومی پا کرده است ولی دولتمردان غافلگیر شدند اینگونه نبود.
عکس العمل رسانهها در این وانفسا خیلی جالب است تا چند روز پیش که رسانهها نیز همپای مردم دم از وضعیت بد اقتصادی میزدند و یا حداقل تلاش میکردند که انچه که در تظاهرات اعتراضی رخ میدهد را به خوبی منعکس کنند به راحتی دروغ میگویند و از پشت به مردم خنجر میزنند. هاآرتص تعداد معترضین چند روز پیش در تل آویو را به ۲۰هزار نفر فرو میکاهد که همگان میدانند که بیش از صد هزار نفر در این تظاهرات شرکت کردند که به گونهای که به سختی امکان حرکت کردن وجود داشت.
به هرحال معترضین خواستار اصلاحات هستند و برقرای عدالت اجتماعی. با وجود این بحران گسترده اقتصادی که سرتاسر دنیا را دربرگرفته است دولت اسرائیل میخواهد به خاطر ترس از صدمه خوردن به اعتبار اسرائیل بودجه خود را افزایش دهد. حالا اسرائیل این بودجه را از کجا تامین خواهد کرد؟ سه گزینه برای تامین منابع مالی وجود دارد: شهرک سازی، استقراض از ارتدوکسهای یهودی، کاهش بودجه عظیم نظامی.
حالا در آستانه این بحران مالی بودجه خرید سلاح و مهمات نظامی را برای یک جنگ وسیع از کجا تامین خواهد کرد؟ بگذارید فقط بگوییم اسرائیل در مورد حمله به ایران تنها یاوه گویی می کند.
این عمارت به مساحت 1260 متر مربع در زمینی دو هکتاری بنا شده و در واترهیل منطقه همپتن شهر نیویورک قرار گرفته است. منظره این عمارت یک رودخانه است.
این خانه در سال 2010 ساخته شده و جنیفر لوپز برای خرید آن مبلغ 17.999.999 دلار پرداخت کرده است. این عمارت هفت اتاق خواب، 9 حمام، اتاق پخش فیلم، کتابخانه مجلل، سالن ناهارخوری مهمانیهای رسمی، سوئیت مهمان در طبقه اول با منظره باغ و گاراژی با گنجایش سه اتوموبیل دارد.
از ویژگیهای این عمارت میتوان به کمدهای بسیار بزرگ، حمام با کاشیهای کف از جنس مرمر که قابلیت گرم شدن دارد، هفت شومینه و اجاق (دو شومینه در عمارت و دو اجاق خارج آن) و سالن ورودی که سنگهای قیمتی آن را مزین کرده است، اشاره کرد. این عمارت یک استخر و همچنین اسکلهای کوچک برای به آب انداختن قایق تفریحی دارد.
جنیفر لوپز، پس از طلاق از همسرش، مارک آنتونی در همپتن روزگار میگذراند. جنیفر لوپز و آنتونی دو فرزند دارند اما جنیفر لوپز به تنهایی به این عمارت نقل مکان میکند.
دریاچه ارومیه در یک نگاه:
دریاچه ارومیه بزرگترین آبگیر داخلی کشور و مهمترین عامل تنظیمکنندهی اقلیمی در شمال غرب ایران به شمار میرود؛ عاملی که سبب ارتقای ظرفیت گرمایی ویژهی منطقه را موجب شده و به این ترتیب با کاهش تفاوت دمای شب و روز و نیز بیشینه و کمینهی فصول، به آفرینش اقلیمی معتدلتر که استعداد باروری منطقه را از منظر شناسههای تولید در بخش کشاورزی و منابع طبیعی افزایش میدهد، کمک میکند.
افزون بر آن، دریاچه ارومیه یکی از نادرترین پهنههای آبی جهان بوده که سبب شده به دلیل ترکیبات خاص آب و شوری در حد اشباع آن، حیات آبزیان را جز در مورد آرتمیا و جلبکی به نام “Dunalilla salina” ناممکن بسازد. هرچند همین ویژگی، به پویایی اکوسیستم (بومسازگان) دریاچه کمک کرده و با تقویت زنجیرهی غذایی آن، ارومیه را به مقصد کوچهای پرندگان پرشماری بدل ساخته است.
شایان ذکر است که بستر دریاچه تا عمق بیش از چهل متر از تودهی لجنی با ترکیبات خاص تشکیل شده که فاقد مقاومتهای لازم برای بارگذاری است. هفت رودخانهای که به دریاچه منتهی میشوند، علاوه بر افزودن دایمی ترکیبات شیمیایی و رسوبات مختلف، موجب سیرکولاسیون و رسوبگذاری خاصی در محدوده دریاچه میگردند. راه نداشتن دریاچه ارومیه به آبهای آزاد از دیگر ویژگیهای این پهنهی آبی است. با این وجود، دریاچهی ارومیه یکی از مهمترین چشماندازهای طبیعی شمال غرب ایران به شمار میآید که در حفظ پایداری بومشناختی منطقه و بالانس حرارتی و اقلیمی آن نقشی انکارناپذیر دارد. در عین حال، موجودیت این دریاچه نهتنها ضامن گونهگونی زیستی منطقه که تضمینکنندهی جیات اجتماعی رو به رشد مردم در سه استان آذربایجان شرقی و غربی و کردستان است. افزون بر آن، ادامهی استمرار و شادابی این محیط آبی یگانه، در شمار مهمترین موانع طبیعی در تشدید روند بیابانزایی و اُفت کارایی سرزمین نهتنها در شمال باختری ایرانزمین که در کشورهای همجوار ارمنستان، آذربایجان، ترکیه و کردستان عراق محسوب میشود.
چنین است که بر بنیاد همهی دلایل ذکر شده، باید کوشید تا عوامل تهدیدکننده و تحدید کنندهی حیات دریاچه در حوزهی آبشناختی، اقتصادی و محیط زیستی شناسایی شده و بکوشیم تا با حفظ این محیط آبی، امنیتی پایدار برای هموطنان عزیز ساکن در شمال غرب کشور فراهم کنیم و در عین حال از ناپداری گستردهتر سرزمین و تولید چشمههای جدید گرد و خاک (مانند تجربه تلخ دریاچه آرال) ممانعت به عمل آوریم.
- مختصات دریاچه:
هر چند بسته به این که چه تراز ارتفاعی را به عنوان مبدأ اندازهگیری بگیریم، مساحت دریاچه هم به تبع آن تغییر خواهد کرد، اما اگر تراز ۱۲۷۴٫۱ متر از سطح دریاهای آزاد را به عنوان کمینهی مورد قبول در نظر بگیریم، آنگاه دریاچهی ارومیه باید دست کم ۵۷۰ هزار هکتار وسعت داشته باشد که هماکنون این رقم به حدود ۳۰۰ هزار هکتار کاهش یافته است. آن هم دریاچهای که به عنوان دومین دریاچه شور جهان (بیستمین دریاچه جهان از لحاظ وسعت) از آن یاد شده و بین ۱۳۰ تا ۱۴۰ کیلومتر طول و ۱۵ تا ۸۵ کیلومتر عرض دارد. دارا بودن ۱۰۲ جزیره بزرگ و کوچک با تنوع گیاهی و جانوری کمنظیر، موجب شده است که این دریاچه به عنوان بوستان و اندوختهگاه زیستسپهر در کنوانسیون بینالمللی رامسر هم به ثبت برسد. از آن جمله باید به جزیره کبودان، اشک، اسپیر، ارزو و جزایر ۹ گانه این دریاچه اشاره کرد که هرکدام زیستگاه حیواناتی مانند قوچ، میش و گوزن زرد است.
- حجم و کیفیت آب دریاچه:
حجم آب دریاچه ارومیه در تراز اکولوژیک آن و با عمق متوسط ۵/۴ متر بالغ بر ۳۱ میلیارد مترمکعب تخمین زده میشود که این حجم آب از طریق رودخانههای مهم حوضه آبخیز دریاچه (سیمینه رود، زرینه رود، مهاباد چای، گدارچای، باراندوز چای، نازلوچای، روضه چای، زولاچای، شهرچای در آذربایجان غربی وآجی چای، لیلان چای، آذرشهر چای ، قلعه چای ، صوفی چای، مردوق چای) و ۷ رودخانه فصلی (به نامهای خرخره چای، شیواسان چای، سنیخ چای، طسوج چای، دریان چای وگبی چای) تأمین میشود.
از نظر طبقه بندی شیمیایی آب دریاچه ارومیه تیپ کلره داشته و باقیمانده خشک عناصر محلول در آب آن (T.D.S) در دوران پرآبی در حدود ۱۸۰ و در زمان کم آبی به حدود ۴۲۰ گرم در لیتر میرسد. اسیدیته یا قلیائیت آب دریاچه (pH) درفصل بهار به دلیل پایین بودن دما و بارش باران درمحدوده ۸-۶ و در فصل تابستان ۸-۷ است. .هدایت الکتریکی آب بسته به وضعیت حجم آب دریاچه از ۲۰۰ تا ۶۰۰ هزار میکروموس برسانتیمتر مربع متغیر بوده و تنها موجود زندهای که قادر است (یا بهتر است گفته شود: قادر بود!) در آب شور این دریاچه زندگی کند، آرتمیا سالینا است که خوراکی مقوی و بسیار مناسب برای ماهیان پرورشی به شمار میرود.
مشکلات مدیریتی در دریاچه ارومیه:
شاید یکی از مهمترین شناسههای تأییدکنندهی مشکلات مدیریتی در دریاچه ارومیه را بتوان از رخداد اخیری که در آن روی داد و سبب شد تا رنگ دریاچه قرمز شود، دریافت. در حقیقت، دریاچه ارومیه کم مصیبت داشت که حالا باید گرفتار یک تهدید جدید و اندکی رازآلود هم بشود؟ تهدیدی که برای نخستین بار در امردادماه سال جاری گزارش شده است و آن حکایت از سرخ شدن یکبارهی بخش بزرگی از سواحل آن؛ به ویژه در کرانههای خاوریاش است .
معضلی که بیش تر ابعاد آن را با خوانندگان گرامی مهار بیابانزایی در میان نهاده بودم.
اما آیا واقعاً آزمایش آب دریاچه ارومیه و فراکافت دادههای آزمایشگاهی آن زیر نظر یک گروه کارشناسی واجد صلاحیت، تا این حد دشوار و زمانبر مینماید یا مشکل در جای دیگری است؟! در جایی که میتوان از آن با عنوان عدم مدیریت منسجم یاد کرد.
ددر حقیقت سؤ مدیریت و عدم انسجام تشکیلاتی برای مقابله با بحران پیش رو چنان چشمگیر است که اخیراً 20 نماینده ی مجلس شورای اسلامی در تذکر کتبی به رئیس جمهور رسیدگی به وضع بحرانی دریاچه ارومیه را خواستار شدند . به نحوی که بر اساس گزارشهای منتشره دست کم ۴۰ روستا در اطراف دریاچه در نتیجه پیشروی شورهزارها و توفانهای نمک خالی از سکنه شدند. از آمارهای ۷۰۰ هزارتایی پرندگان و آن همه تنوع گونهای که دریاچه را در سراسر سال اشغال میکردند هم امروز جز تعداد محدود پرنده در حد چند صد قطعه چیزی باقی نمانده است .
- نارساییهای سند راهبردی مدیریت پارک ملی دریاچه ارومیه
سال گذشته پس از کش و قوسهای فراوان و مجادلات حقوقی که بیش از یکسال به طول انجامید، سند ملی راهبردی مدیریت جامع پارک ملّی دریاچه ارومیه به امضای عالیترین مقامات وزارتین نیرو و جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت محیط زیست ایران و نیز استانداران سه استان آذربایجان شرقی، غربی و کردستان رسید. با این وجود و به رغم آن که نفس چنین اقدامی میتواند بسیار مثبت تلقی شود، به نظر میرسد، که توافقنامهی مزبور دارای لکنتهای فراوان و ابهاماتی است که کاراییاش را میکاهد.
باید دانست دریاچه ارومیه در شمار مهمترین ارکان پایدارکنندهی محیط زیست در شمال غرب کشور محسوب میشود؛ چالاب پهنپیکری که آثاری فرامنطقهای نیز بر زیستمندان و محیط زیست منطقه برجای گذارده و خواهد گذارد. از این رو، به درستی در ردهی بالاترین تمهیدات حفاظتی کشور (پارک ملّی) قرار گرفته است. امّا شوربختانه – همان گونه که اشاره رفت – برنامهی حاضر از صراحت، دقت و شفافیت لازم برای حراست از این بومسازگان ناهمتای ایران برخوردار نیست که در زیر به مهمترین نارساییها و لکنتهای آن اشاره میشود:
۱- از آنجا که ۹۴ درصد از آب قابل استحصال حوضه آبخیز دریاچه ارومیه به بخش کشاورزی اختصاص مییابد، باید هر چه سریعتر تمهیداتی مؤثر، ضربتی و پایدار برای افزایش راندمان آبیاری و استفاده از سامانههای آبیاری تحت فشار در این حوضه در اولویت برنامههای زیربنایی دولت خدمتگذار قرار بگیرد. نزدیک کردن راندمان آبیاری استان به مرز ۶۵ الی ۷۰ درصد، کمینهی کاری است که میبایست در کوتاهترین زمان ممکن عملی و اجرایی شود؛ راهبردی که متأسفانه در این برنامه از شفافیت و صراحت لازم برخوردار نیست و فقط قرار شده که سالی یک درصد بر راندمان آبیاری افزوده شود که به هیچ وجه کفایت نمیکند.
۲- به موازات افزایش راندمان آبیاری، باید از زدن سد جدید بر روی رودخانه باراندوز و نازلوچای – به عنوان تنها رودخانههای عمده از بین ۱۴ رودخانهای که آبشان به دریاچه ارومیه میریزد – جلوگیری شده و مطالعات احداث آن سدها متوقف گردد (در صورتی که عملاً دولت کار مطالعه برای احداث بیش از ۴۰ سد جدید در منطقه را برای برنامه پنجم در دستور کار قرار داده است).
۳- در شرایط فوقالعاده بحرانی کنونی که حتا جزایر دریاچه، ماهیت جزیرهای بودن خود را از دست داده و سطح آب آن به یک سوّم کاهش یافته است، میبایست دستکم ۴۰ درصد از ظرفیت کنونی سدهای موجود به عنوان حقآبه دریاچه اختصاص یابد. باید در نظر داشت که چنانچه دریاچه نابود شود، تمامی اراضی کشاورزی منطقه و سکونتگاههای اطراف آن تا شعاع کشورهای مجاور از این پیامد نامیمون آسیب جدی دیده و میتواند تجربه تلخ دریاچه آرال را که منجر به شورشدن ۴۰۰ هزار هکتار از پنبهزارهای اتحاد جماهیر شوروی سابق شد را زنده کند. بنابراین، برای پاسداری پایدار از معیشت مردم، لازم است تا سطح آب دریاچه به وضعیت طبیعی آن بازگردد.
۴- استفاده از مشارکت مردم محلی و تقویت سازمانهای مردمنهاد باید در این موافقتنامه بسیارپررنگتر دیده شود و اعتباری خاص و ردیف بودجهای مستقل به آن تعلق گیرد.
۵- لازم است تا راهکار دقیق تحقق اهداف یادشده در ذیل هریک از جداول موجود در برنامه آورده شوند.
۶- یک سیاست درازمدت مدیریت منطقه، باید کوشش برای کاستن از وابستگی معیشتی به سرزمین باشد. باید با تقویت دیگر مزیتهای نسبی منطقه، به ویژه در حوزه تجارت فرامرزی، مناطق آزاد تجاری، بومگردی، استحصال انرژیهای نو و تقویت صنایع سازگار با محیط زیست، مدیریت شایستهتری در بخش توزیع و مصرف آب اعمال شود.
- دیگر راهکارها و پیشنهادهایی که میتواند به نجات ارومیه منجر شود:
- ارزیابی عملکرد تطبیقی کمی و کیفی حدود ۴۰ سد ساخته شده در حوضهی آبخیز دریاچه ارومیه و مقایسه اثربخشی آن در حوزهی آب، خاک، محیط زیست و شاخصهای توسعهی انسانی.
- بررسی زهآب کشاورزی، صنعتی و شهری وارد شده به دریاچه از نظر کمی و کیفی
- احیای پوشش گیاهی بومی منطقه در ارتفاعات مشرف آبخیز ارومیه و کاهش نرخ فرسایش آبی.
- ممانعت از حفر چاههای جدید و بستن 8هزار چاه غیر مجازدر منطقه (گفتنی است که شمار چاه های مجاز در منطقه به بیش از ۱۳ هزار حلقه می رسد ).
- انجام مطالعات دقیق برای تعیین سهم تغییرات اقلیمی در کاهش میزان جریانات ورودی به دریاچه ارومیه (باید حتی الامکان از بیان سخنان غیرکارشناسی در این حوزه – به ویژه در نزد مسئولان اجتناب شود. مثلاً سخنان معاون رئیس جمهور و رئیس وقت سازمان محیط زیست در مهر ماه سال ۱۳۸۷ بسیار تأملبرانگیز است: «اینکه خشکسالی اتفاق افتاده حاصل عملکرد نامیمون کشورهایی در درجه اول آمریکا و بعد چین بوده است.») .
- کاهش تعداد دام با توجه به ظرفیت مراتع منطقه.
- کمک به احیای تالابهای اقماری دریاچه ارومیه از جمله: «حسنلو»، «یادگارلو»، «درگه سنگی» و «زینه ور».
- تبیین یک روش علمی مستند برای تعیین حق آبهی مورد نیاز دریاچه ارومیه.
- اصلاح الگوی کشت در بخش زراعت و معرفی ارقامی که با کمترین میزان مصرف آب، بیشترین کارایی و تولید را بدست میدهند.
- بررسی و استعدادیابی دقیق برای تغذیهی آبهای زیرزمینی با استفاده از شگرد آبخوانداری.
- تقویت زیرساختهای لازم در حوزهی صنعت گردشگری و بومگردی به جای افزایش وابستگی معیشتی به سرزمین (الگوی موفق تالاب کانیبرازان که با مشارکت مؤثر مردم محلی هم همراه بوده، میتواند مثالی عملی و کارساز در این حوزه به شمار آید).
- اصلاح میانگذر و پل شهید کلانتری با افزایش شمار دالانهای عبوردهندهی آب بین بخش شمالی و جنوبی آن.
- حرکت به سمت مدیریت یکپارچه اراضی کشاورزی و قطع آبیاری کرتی و غرقابی در منطقه.
- ظرفیتسازی فرهنگی و آگاهی رسانی مؤثر در نزد مردم و مدیران محلی نسبت به دلایل حفظ دریاچه ارومیه.
- اعمال شدید سیاستهای انقباضی در کنترل جمعیت و عدم قبول مهاجرین جدید به حوضه آبخیز دریاچه ارومیه برای رعایت ظرفیت پذیرش سرزمین در منطقه.
- کاشت گونههای درختی به منظور جایگزینی زراعت چوب با دیگر انواع زراعتهایی که مصرف آب بیشتر و تولید کمتری دارند (بدینترتیب مصرف پسابها هم تاحدودی مدیریت میشوند).
در اثر سهل انگاری یک راننده زن، پنج خودروی گران قیمت بنتلی، آستون مارتین، فراری، مرسدس بنز و پورشه با یکدیگر تصادف کردند.
به نقل از خبرگزاری فرانسه، گرانترین تصادف جهان در شهر مونت کارلو مرکز موناکو روی داد و در آن راننده زن خودروی 250 هزار پوندی بنتلی با چهار خودروی دیگر به ارزش 450 هزار پوند تصادف کرد.
این تصادف دیدنی و کم نظیر در ظرف چند دقیقه باعث تجمع صدها توریست شد و عکس های این تصادف به سرعت در اینترنت منتشر شدند.
گفتنی است، مرکز پرنس نشین موناکو کشور بسیار کوچک و ثروتمندی در جنوب شرق فرانسه و در خاک این کشور واقع شده است. در خیابان های این کشور کوچک اما بسیار ثروتمند می توان شاهد لوکس ترین و گرانقیمت ترین خودروها بود.